Tandarts de baare

Wanneer moet je een beugel?

Geplaatst op

Veel mensen vragen zich af wanneer je het beste kunt beginnen met orthodontie. De start is afhankelijk van een aantal punten. In deze blog bespreken we die met je. 

Beginnen met een beugel

Vaak krijgen kinderen een beugel wanneer ze tussen de tien en twaalf jaar oud zijn. Dit komt omdat de meeste kinderen dan al hun kiezen en tanden gewisseld hebben. In sommige gevallen wordt er eerder gestart met orthodontie, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij het scheefgroeien van de kaken. Zolang de kaken in de groei zijn, is het mogelijk de stand ervan te veranderen door middel van een beugel. Wanneer je gewoon scheve tanden hebt en je wilt zelf een beugel is dit natuurlijk ook mogelijk. Dit geldt voor elke leeftijd, je moet alleen wel een gezond kaakbot en tandvlees hebben.

Beugel bij overbeet?

Bij een overbeet is er meer dan een gemiddelde horizontale ruimte tussen de boven- en ondertanden. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte kunnen er verschillende soorten beugels worden gebruikt om de ruimte te verkleinen. Een overbeet hoeft niet altijd behandeld te worden. Wanneer het om een grote overbeet gaat en je bijt al met je ondertanden in je gehemelte, dan raden we je aan om toch naar orthodontist zoetermeer. Er bestaat namelijk een grote kans dat je op latere leeftijd problemen krijgt met je gebit, zoals moeite met kauwen.

Hoe lang?

In de meeste gevallen duurt zo’n orthodontie behandeling twee tot drie jaar, in sommige gevallen is dit korter. Na de beugelperiode wordt er een spalkje geplaatst om te voorkomen dat je gebit weer verschuift. Omdat je tanden je leven lang blijven verschuiven wordt er aangeraden om het spalkje altijd te houden, dit moet natuurlijk wel goed gaan met de mondhygiëne. Hoe lang een beugel nou echt moet blijven zitten hangt af van de gebitsontwikkeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over dentale zorg? Lees er dan snel meer over.

Contactgegevens

Via info @ tandartsdebaare.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden