Tandarts de baare

Hoe zorg je voor een goede tand- en tandvleesverzorging?

Geplaatst op

Met de juiste zorg kunnen je tanden en tandvlees je hele leven gezond blijven. Hoe gezonder je tanden en tandvlees zijn, hoe minder risico je loopt op tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Hoe moet ik mijn tanden en tandvlees verzorgen?

Er zijn vier basisstappen voor de verzorging van tanden en tandvlees:

 • Poetsen
 • Flossen
 • Spoelen
 • Eetrecht
 • Bezoek aan de tandarts

Tips voor het borstelen van je tanden en tandvlees

Poets de tanden en het tandvlees minstens twee keer per dag. Als het kan, poets dan 30 minuten tot 1 uur na elke maaltijd. Met poetsen verwijder je tandplak, een laagje bacteriën dat zich vasthecht aan de tanden. Wanneer bacteriën in de tandplak in contact komen met voedsel, produceren ze zuren. Deze zuren leiden tot gaatjes. Om te poetsen:

 1. Plaats een beetje fluoride tandpasta ter grootte van een erwt op de kop van de tandenborstel. (Gebruik een zachte tandenborstel.)
 2. Plaats de tandenborstel tegen de tanden in een hoek van 45 graden ten opzichte van de tandvleesrand.
 3. Beweeg de borstel over de tanden met een kleine cirkelvormige beweging. Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, houd hem dan onder dezelfde hoek tegen de tanden en de tandvleesrand en laat hem het werk doen. Ga verder met deze beweging, waarbij je één tand per keer reinigt. Houd de punten van de borstelharen tegen de tandvleesrand. Vermijd zo hard te drukken dat de borstelharen plat tegen de tanden liggen. (Alleen de punten van de tandenborstel reinigen de tanden.) Laat de haren in de ruimte tussen de tanden reiken.
 4. Borstel over de bovenkant van de kauwvlakken van de achterliggende tanden. Zorg ervoor dat de borstelharen in de groeven en spleten komen.
 5. Gebruik dezelfde kleine cirkelvormige beweging om de achterkant van de boven- en ondertanden te reinigen — de kant die naar de tong is gericht.
 6. Om de binnenkant van de onderste voortanden schoon te maken, draai je de kop op en neer naar de binnenkant van de mond en beweeg je de tandenborstel in een kleine cirkel.
 7. Voor de binnenkant van de bovenste voortanden schuif je de borstel in een op en neergaande positie met de punt van het hoofd naar het dak van de mond. Beweeg de tandenborstel in een kleine cirkel.
 8. Geef je tong een paar zachte borstelstreken en borstel vanaf de achterkant van je tong naar voren. Schrob niet. Dit helpt bacteriën te verwijderen en verfrist je adem.
 9. Na het poetsen van je tanden gedurende twee tot drie minuten, spoel je je mond met een mondspoelmiddel.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over dentale zorg? Lees er dan snel meer over.

Contactgegevens

Via info @ tandartsdebaare.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden