Tandarts de baare

De ins en outs van mondspoeling

Geplaatst op

Vandaag de dag zijn er genoeg manieren om goed voor je gebit te zorgen. Tandenpoetsen, al dan niet met een elektronische tandenborstel, zit bij iedereen in het systeem. Zaken als flossen en gebruik maken van mondspoeling, zoals Listerine, echter niet. Om meer aandacht te creëren voor de voordelen van mondspoeling gaan we er in deze blog wat dieper op in.

Wat zijn de voordelen van mondspoeling?

Net als flosdraad en speciale tandenborstels voor mensen met beugels, kan mondspoeling tussen je tanden komen. Hiermee reinig je voornamelijk de delen van je gebit waar je met een normale tandenborstel niet goed bij kunt. Doordat je deze lastig te bereiken delen goed kunt reinigen heeft dat de volgende invloed op je mondgezondheid (op lange termijn):

  • Verminder de (verdere) slijtage aan je tanden
  • Verminder de vorming van tandplak
  • Voorkom of verminder de effecten van een tandvleesontsteking
  • Verminder de snelheid waarmee tandsteen vormt
  • Krijg een frissere adem

Verschillende typen van mondspoeling

Als je aan mondspoeling denkt is Listerine vaak het eerste dat bij mensen opkomt. Wat mensen vaak niet weten is dat er twee soorten mondspoeling zijn. De eerste soort is therapeutische mondspoeling. Hier zitten actieve ingrediënten in die bacteriën doden, tandplak reduceren, helpen tegen een tandvleesontsteking, gaatjes en een slechte adem. Hier zit vaak fluoride in en het is niet de bedoeling dat je dit doorslikt. De tweede soort is cosmetische mondspoeling. Middelen die in deze categorie vallen helpen vooral tegen een slechte adem en geven een goed gevoel, maar werken niet actief tegen de ontwikkeling van tandplak of bacteriën.

Sommige therapeutische mondspoelingen zijn alleen te krijgen als je een recept hebt van de dokter. Maar de meesten zijn eenvoudig te kopen in een supermarkt. Het is verstandig om vooraf contact te hebben met een specialist, zoals de mondhygiënist van praktijk De Waterval in Almere. Zij kunnen advies geven of het nodig is dat je mondspoeling gebruikt en kunnen direct de beste soort voor je gebit aanraden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over dentale zorg? Lees er dan snel meer over.

Contactgegevens

Via info @ tandartsdebaare.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden