Tandarts de baare

Alles over een klikgebit

Geplaatst op

Overweeg je een kunstgebit? In deze blog vertellen wij wat over een alternatief. Namelijk een klikgebit. We vertellen wat een klikgebit is en noemen een aantal voor en nadelen. 

Wat is het verschil tussen een klikgebit en een normaal kunstgebit?

Waar een normaal kunstgebit los in de mond zit, zit een klikgebit vastgeklikt op implantaten. Dit zijn metalen staafjes die in het kaakbot worden vastgezet. Eigenlijk is dat het belangrijkste verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit. Hier is natuurlijk nog niet alles mee gezegd. Er zijn namelijk nog veel meer verschillen. Zoals dat je bij het aanmeten van een kunstgebit, hier hoeft er alleen maar een afdruk van de kaak genomen te worden. Aan de hand hiervan wordt de prothese op maat gemaakt. Bij het aanmeten van een klikgebit, moeten er metalen staafjes in je kaakbot worden geïmplanteerd. Dit wordt gedaan door middel van een operatie. Bij een klikgebit wordt er ook een afdruk van de kaak gemaakt. Een normaal kunstgebit kan je eenvoudig uit de mond halen en dan kan je die met een speciale borstel schoonmaken. Daarnaast poets je je mondholte en tandvlees met de tandenborstel. Voordat je een klikgebit uit de mond kan nemen, moet je deze eerst losklikken. De metalen onderdelen moeten goed schoongemaakt worden, bij het poetsen van de mondholte is het bovendien ook belangrijk dat je de implantaten goed schoonhoudt. Op deze manier kan het ontstaan van ontstekingen worden voorkomen. 

Voordelen van een klikgebit

Het eerste voordeel van een klikgebit is dat die heel stevig vast. Op deze manier kan je zonder problemen praten, lachen en eten. De andere voordelen zijn: druk plekjes komen nauwelijks voor bij een klikgebit, waar de implantaten zich bevinden slinkt de kaak niet meer en bij een klikgebit blijft het gehemelte vrij, dit voelt natuurlijk heel prettig. Bij een gewoon kunstgebit zit er vaak een plaatje van kunsthars over het gehemelte. 

Nadelen van een klikgebit 

Met een klikgebit krijg je implantaten, deze worden geplaatst door middel van een poliklinische operatie. Soms is hier een operatie onder narcose voor nodig. Er is een kleine kans dat de implantaten niet vastgroeien. Je moet heel precies poetsen omdat implantaten gevoelig zijn voor ontstekingen. Een klikgebit is lastiger schoon te houden door de metalen onderdelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over dentale zorg? Lees er dan snel meer over.

Contactgegevens

Via info @ tandartsdebaare.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden